Antimicrobial Action of Hydroalcoholic Extract from Cymbopogonous citrus Staupf (capim-limão), Rosmarinus officinalis L (alecrim) and Lychnophora ericoides (arnica)

Autores

  • Ana Carolina Vilela Filadélfia University Center. PR, Brazil.
  • Solange Aparecida de Oliveira Neves Filadélfia University Center. PR. Brazil.

DOI:

https://doi.org/10.17921/2447-8938.2019v21n4p429-32

Resumo

Abstract

Infectious diseases are always a concern, since the effectiveness of several antimicrobials in certain situations has decreased due to the microbial resistance developed over the years. Research in the area of antimicrobial drug development has been  intensified in recent decades. The objective of this work was to verify in vitro the antimicrobial activity of hydroalcoholic extracts of lemongrass, rosemary and arnica. Bacteria used in the test were S. aureus, K. pneumoniae and E.coli. The extracts were obtained from the plants dry leaves  in maceration with 70% cereal alcohol for seven days. The total soluble solids concentration of each extract was obtained by gravimetry. The extracts antimicrobial activity  was obtained by the pour-plate technique, in which the colonies were counted. Under the conditions in which the tests were performed in the stage of microbial growth was observed with lemongrass and rosemary extracts, and the stage rate was zero. However, S. aureus was sensitive to the arnica  hydroalcoholic extract  in the concentration of 4.00 mg / mL with inhibition rate of 100%, reducing as the extract concentration was lower. At different concentrations, the  arnica hydroalcoholic extract  had a low inhibitory capacity for K. pneumoniae and E. coli. The plants antimicrobial activity varies greatly in relation to the botanical characteristics (cultivation, soil, harvest) and the extraction method (solvents of different polarities and techniques), for that reason, there are many varied results in several  studies. Therefore, many studies are needed to confirm the antimicrobial efficacy of plant strata.

 

Keywords: Anti-Infective Agents. Phytochemicals. Microbial sensitivity tests.

 

Resumo

As doenças infecciosas são sempre preocupantes, pois a eficácia de vários antimicrobianos em certas situações, diminuiu em função da resistência microbiana, desenvolvida ao longo dos anos. As pesquisas na área de desenvolvimento de fármacos antimicrobianos, intensificaram-se muito nas últimas décadas. O objetivo desse trabalho foi verificar in vitro a atividade antimicrobiana de extratos hidroalcoólicos de capim-limão, alecrim e arnica. As bactérias utilizadas no teste foram S. aureus, K. pneumoniae e E.coli. Os extratos foram obtidos das folhas secas das plantas, em maceração com álcool cereal a 70%, durante sete dias. A concentração de sólidos solúveis totais de cada extrato foi obtida por gravimetria. A atividade antimicrobiana dos extratos foi obtida pela técnica pour-plate, em que se procedeu a contagem de colônias. Nas condições em que os testes foram realizados não foram observados inibição do crescimento microbiano com os extratos de capim-limão e alecrim, sendo a taxa de inibição zero. Entretanto, o S. aureus mostrou-se sensível ao extrato hidroalcóolico de arnica na concentração de 4,00mg/mL com taxa de inibição de 100%, reduzindo conforme a concentração do extrato era menor. Nas diferentes concentrações, o extrato hidroalcoolico de arnica, apresentou uma baixa capacidade inibitória para a K. pneumoniae e E.coli. A atividade antimicrobiana das plantas varia muito em relação as características botânicas (cultivo, solo, colheita) e ao método de extração (solventes de polaridades diferentes e técnicas), por essa razão, há resultados bem variados nas diversas pesquisas. Assim sendo, muitos estudos são necessários para confirmar a eficácia antimicrobiana dos extratos vegetais.

 

Palavras-chave: Anti-Infecciosos. Compostos Fitoquímicos. Testes de Sensibilidade Microbiana.

Biografia do Autor

Ana Carolina Vilela, Filadélfia University Center. PR, Brazil.

Biomédica graduada pelo Centro Universitário Filadelfia

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Publicado

2019-12-30

Como Citar

1.
Vilela AC, Neves SA de O. Antimicrobial Action of Hydroalcoholic Extract from Cymbopogonous citrus Staupf (capim-limão), Rosmarinus officinalis L (alecrim) and Lychnophora ericoides (arnica). J. Health Sci. [Internet]. 30º de dezembro de 2019 [citado 25º de abril de 2024];21(4):429-32. Disponível em: https://journalhealthscience.pgsscogna.com.br/JHealthSci/article/view/5429

Edição

Seção

Artigos